Skip to content

Uniți, nu dezbinați!

Uniți, nu dezbinați! ¡Juntos, no divididos! Mis compañeros en el segundo Mitin y Marcha de Protesta de los Profesores, del día 25 de mayo de 2023
Uniți, nu dezbinați! ¡Juntos, no divididos! Mis compañeros en el segundo Mitin y Marcha de Protesta de los Profesores, del día 25 de mayo de 2023

Uniți, nu dezbinați!/Juntos, no divididos

Apelul la unitate nu este un moft al nostru, al profesorilor, ci o necesitate a tuturor celor ce, cu munca lor, contribuie la bunăstarea statului/El llamamiento a la unidad no es un capricho de los profesores, sino una necesidad de todos aquellos que con su trabajo contrbuyen a aumentar la prosperidad del estado

Interese au clicile politice, triburile vasale ale puterii. Eu nu am interese/Intereses tienen las camarillas políticas, esas tribus vasallas del poder. Yo no tengo intereses. Când nu vrei să rezolvi un conflict, dezbini/Cuando no quieres solucionar un conflicto, desunes introduciendo discordia.

palabras clave cuvinte cheie: manifestación, protesta, mitin, huelga grevă, sueldos salarii, gobierno, abusos, camarilla política clică politică, conflicto, cartel afiș, pancarta lozinscă, solidario, compañero de trabajo coleg de muncă, profesor/a, maestro/a învățător/învățătoare/maestru, educación, enseñanza învățământ, periodista ziarist

Când nu vrei să rezolvi un conflict, dezbini. Cei care suferă din cauza grevei din învățământ, sunt copiii și părinții!, transmite de sus, de la Guvern, Primul Ministru.

România eșuată/Rumanía a la deriva pone en el cartel de esta profesora
România eșuată/Rumanía a la deriva pone en el cartel de esta profesora

Cu alte cuvinte noi, profesorii sărbătorim, ne simțim bine acum. Greva pentru noi este ocazia perfectă de a ne distra, gen! Vă folosiți de copii ca de scuturi umane pentru a vă rezolva interesele!, se revoltă internauții și internautele. Sunteți cazuri penale!, altfel spus, merităm să mâncăm pârnaie (mă scuzați, asta-i de la mine).

Estoy aquí por mi hijo y por tu hijo, pone en este cartel una compańera que es también maestra
Estoy aquí por mi hijo y por tu hijo, pone en su cartel una compañera que es también maestra

Interese?! Față. Ce interese? Interese au clicile politice (pentru cuvântul clică, vezi dexonline), triburile vasale ale puterii, acești cașcavalagii și mezelari care taie mult pentru ei și nepoții lor, iar mie îmi aruncă ambalajul. Eu nu am interese.

Nosotros trabajamos desesperadamente, vosotros os aprobáis pensiones especiales reza este cartel
Nosotros trabajamos desesperadamente, vosotros os aprobáis pensiones especiales reza este cartel

La 7,00 dimineața, metroul este plin de lume care merge la lucru. Toți, niște anonimi. Nu apar pe la televizor, nu trasmit mesaje de la tribune. De fapt, cu toții suntem sclavii unei clase politice. Cu toții, adică toți cei care, începând cu orele 6,00 dimineața încep a umple metroul pentru a ajunge la servici.

Uniți, nu dezbinați! La 7,00 dimineața, metroul este plin de lume care merge la lucru.
Uniți, nu dezbinați! La 7,00 dimineața, metroul este plin de lume care merge la lucru/A las 7,00 el metro está lleno de gente que va al trabajo.

Nu vreau ca cineva să fie solidar cu mine în demersul meu legitim -și legal- de a-mi cere un drept salarial încălcat în repetate rânduri. Nu plâng, nici nu râd, când sunt înjurat; îmi păstrez emoțiile pentru cauze mai bune. Dar nu înțeleg deloc scuipații celor care sunt la fel ca mine, adică tot sclavi.

Sunt școli unde toți, în frunte cu directorul, muncesc în perioada grevei. Marș la clase!, ni s-a zis pe rețelele de socializare. Înțeleg, ne-am executat. În ziua de azi, nici câinilor nu te adresezi cu marș!, că se supără comunitatea canidelor. Profesorilor, însă, poți să le vorbești oricum. Poți să-i jignești, să-i înjuri, să le arăți fundul gol în clasă, să le bagi cuțitul în beregată, că n-o să sară nimeni să-i apere. Nici ei între ei, de multe ori.

El rostro de la educación, hoy, es la imagen del país mañana, dice este cartel. La frase pertenece a Spiru Haret, Ministro de Enseñanza entre 1897-1910
El rostro de la educación, hoy, es la imagen del país mañana, dice este cartel. La frase pertenece a Spiru Haret, Ministro de Enseñanza entre 1897-1910.

Dacă cineva și-a imaginat că în România un protest poate fi atât de dur încât să facă pe cineva să sufere, nu-și cunoaște deloc țara în care s-a născut. Oricum, la finalizarea acestuia am fi încheiat și medii, am fi dat și examene, le-am fi făcut pe toate la fel de bine, dar ceva mai repede. Acum, însă, era important să dăm dovadă de unitate.

Uniți, nu dezbinați! Compañeros y compañeras hoy en la manifestación. Detrás se ve Casa Poporului Casa del Pueblo
Mis compañeros y compañeras hoy, en la manifestación. Al fondo vemos Casa Poporului Casa del Pueblo

Și dați-mi voie eu să decid cât merit pentru munca mea. Eu nu mă bag la nimeni în portofel să-i număr leii. Or să-mi dea mie oamenii cu limuzine guvernamentale, pe care tot noi le plătim, sau n-or să-mi dea, vom mai vedea. Căci eu sunt cel care merit să fiu bine plătit, nu inspectorul și nici ministrul. Eu sunt cel care intră la ore și ține piept, ani la rând, armatelor de copii și adolescenți, care mai de care mai năzdrăvan. Eu mă lupt să explic părinților incoerențele autorilor de metodologii și reglementări din birourile sistemului de învățământ. Pe umerii mei cade toată povara educației -și a lipsei de educație- din societate. Aşa cum polițistul din intersecție, vizibil din toate unghiurile, înghite praful și fumul mașinilor, dar și înjurăturile, pentru că încearcă să facă ordine, eu sunt cel mai expus criticii deoarece munca învățătorului, a profesorului, educatorului este la vedere. Apelul la unitate nu este un moft al nostru, al profesorilor, ci o necesitate a tuturor celor ce, cu munca lor, contribuie la bunăstarea statului.

Mi compañero, profesor de filosofía, dialogando con una periodista
Mi compañero, profesor de filosofía, dialogando con una periodista

Vezi şi Omul de la catedră

2 thoughts on “Uniți, nu dezbinați!

 1. Mariana

  Nimeni nu va judeca și nu contesta ca aveți dreptate in ceea ce privește drepturile salariale deoarece fiecare categorie socială merita mai mult decât frimiturile pe care le arunca guvernanții dar de ce nu ați făcut greva la începutul anului școlar, pe termen nelimitat, și atunci nimeni nu va mai putea spune nimic.
  Acum, însă, este cu totul alta situatie, periclitati viitorul unor copii, și pentru aceasta toată lumea va condamna.
  Problemele revendicate sunt între angajat si angajator atunci ce cauta copiii in aceasta ecuație? Cu ce sunt ei vinovați?
  Știți, nu trebuie sa va spun eu, ca intenționat ați declanșat greva acum, aproape de sfârșitul anului școlar pentru a condiționa încheierea anului școlar, susținerea examenelor naționale de obținerea măririlor salariale cerute.
  Da, sa obtineți tot ceea ce cereți dar nu distrugând viitorul unor copii!

  Reply
 2. Robert Lozinski

  Bună ziua, Mariana. Vă mulțumesc pentru comentariu. Noi înțelegem foarte bine situația copiilor, noi lucrăm cu ei, îi iubim, îi certăm, dacă este cazul, îi învățăm şi mereu le acordăm şanse. Înțelegem şi părinții din perspectiva noastră de părinți. Declanşarea grevei s-a produs după timp îndelungat de răbdare şi sacrificiu. Şi nu noi trebuie să fim traşi la răspundere pentru situația creată, dar cei de care depinde, în mod direct, bunul mers al acestei țări. Noi nu stăm cu plăcere în grevă, cu atât mai mult că vom pierde, substanțial, din salariul din timpul protestului. Presiunea trebuie mutată în zona guvernării.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.