Skip to content

Îngerii nu pot fi trași la răspundere

Îngerii nu pot fi trași la răspundere

legion-de-angeles-posterProfesorul în societatea românească actuală este dușmanul. Adică este privit ca un subiect plin de răutate, permanent rău intenționat de care trebuie să te aperi cu orice mijloace.

Copilul este opusul, adică îngerul care trebuie păzit cu strășnicie de dascălul neîndurător.

Recentul „Statut al Elevului”, spre exemplu –absolut necesar pentru a proteja copilul de abuzurile școlii- este interpretat selectiv atunci când școala încearcă –sau îndrăznește- să corecteze  o abatere, oricât de mică, de la reguli sau norme; privite, acestea din urmă, ca niște rămățișe dăunătoare ale regimului totalitar din secolul trecut.

Cum se întâmplă adesea când drepturile sunt lăsate la voia interpretării, ceea ce este menit să protejeze contra abuzurilor, dă naștere altor abuzuri și mai mari. Că așa e românul –sau omul în general- îi întinzi un deget iar el îți roade capul.

Cu ceva timp în urmă, o colegă a fost încolțită, în tramvai, de câțiva tineri frumoși pentru că se încumetase să-i dea un 4 unei eleve, prietenă de-a lor. Astfel au înțeles ei că pot contesta o notă, așa cum prevede noul statut. Prin urmare, un 4 poate fi contestat cu niște picioare în gură. Mă întreb ce putem păți pentru un 2 sau 1? Probabil o lamă de cuțit. Cine va răspunde. Desigur nimeni. Cine poate să tragă la răspundere un înger?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.