Skip to content

Aula Laborator Blog El Maestro/Aula Laboratorio Blog El Maestro

Viitorul școlii îl constituie Sălile Laborator de tipul Aula Laborator Blog El Maestro pe care intenționăm să o realizăm.

Școală, fără o legătură strânsă și permanentă cu realitatea, nu se mai poate face. Spațiul destinat studiului trebuie să fie cât mai dinamic pentru a-l "transporta" pe cel care învață, copil sau adult, în mediul pe care îl studiază.

  1. Prezentul proiect se numește Aula Laborator Blog El Maestro.
  2. Scopul proiectului: dotarea unui spațiu destinat studiului limbilor străine.
  • De unde această denumire?

În 2012 am creat Blog El Maestro®. Este un proiect educațional conceput pentru ca elevii să înveţe limba spaniolă, un instrument de lucru la ore şi în afara lor.

Am început să lucrez, în special, cu două categorii En clase (La oră) şi Punto y aparte (Punct şi de la capăt). Foloseam En clase pentru ore on line. Propuneam o temă, o știre sau un articol. Elevii comentau pe loc și postau comentariul. Eu corectam textul imediat și le indicam greșelile. Totul se desfăsura într-o atmosferă dinamică și distractivă. În timp ce redactau, mă întrebau cuvinte sau cum să se exprime corect în spaniolă.

În Punto y aparte (Punct și de la capăt) scriau povestiri pe care eu le corectam după aceea și le trimiteam un “corectat“, “văzut“, “citit” sau pur și simplu “mulțumesc pentru povestire“.

Cu timpul blog-ul mi-a deschis noi și noi posibilități de lucru și am adăugat categorii noi: Teatro, Restaurante dentro de la escuela (Restaurantul în școală), Revista Los Cervantinos, Historietas dibujadas (povestioare desenate), geografía, Escuela dentro de la escuela (Școala în școală), Concursos de lengua, TecEd (TehEd Tehnologie Educațională), Spanglish, Speakture (Speaking Picture/Imagen que habla/Imaginea care vorbește) etc.

Fiecare copil care participă dispune de propria sa Nişă (Nicho). Din fiecare în parte am făcut o categorie iar ceea ce fac pe blog este depozitat în sertarul fiecăruia ca într-un portofoliu personal. Nimic, nicio mostră a muncii lor nu se pierde.

La început motto-ul blogului a fost Escribe y serás entendido (Scrie și vei fi înțeles). După aceea, pe măsură ce copiii prindeau din ce în ce mai mult curaj în a se exprima în spaniolă, -sau bilingv, în română și spaniolă, sau în spaniolă și engleză și chiar în italiană-, motto-ul a devenit Me expreso luego existo (Mă exprim deci exist).

Am rezumat conceptul Blog El Maestro® într-un articol publicat la categoria Reflexiones/Gânduri. Se intitulează Școala în pas cu viața.

Aula Laborator Blog El Maestro vine în completarea platformei digitale Blog El Maestro. La baza proiectului se află 3 componente fundamentale: site-ul, persoana și spațiul.

  1. Site-ul (Blogul) ca instrument de instruire permanentă, de exprimare și de comunicare cu mediul virtual și cu toți cei care doresc să ne cunoască.
  2. Persoana, adică profesorul “în carne și oase” care îndrumă, concepe activitățile, oferă conținuturi, editează și corectează.
  3. Aula Laborator, spațiul unde se desfășoară activitățile de învățare, întâlnirile între copii și profesor. Este un concept de aulă destinată activităților de învățare. O limbă străină se învață făcând tot felul de lucruri și cât mai variate.

Spațiul trebuie să fie amplu, să cuprindă o largă varietate de spații mai mici amenajate conform unei tematici concrete:

1) la doctor (un cabinet medical în miniatură, cu un pat și instrumentar de tratare și diagnosticare);

2) un colțișor de parc, cu o bancă, un felinar și un copac (lumina se stinge, se aprinde felinarul iar copii interpretează în spaniolă un dialog). Imaginați-vă cât de interesantă ar fi pentru ei această mică deplasare prin clasă. Este ca și cum ar face o mică excursie;

3) un colț cu un pian, tobe și alte instrumente musicale, pe care le pot aduce chiar copiii, pentru a improviza un mic concert sau pentru a face o activitate mixtă cu profesorul de muzică;

4) un spațiu sub formă de restaurant pentru a ne juca ospătarul și clientul.

Un alt aspect foarte important îl reprezintă pereții care nu sunt folosiți aproape deloc. Trebuie pictați în așa fel încât să-i transporte pe copii în locuri imaginare:

1) o plajă însorită cu mare și palmier pentru a vorbi despre vacanță;

 

Imagini pentru playa y sol, fotos

2) un avion care decolează pentru a ne imagina o călătorie;

3) o poartă de fotbal, un panou de baschet, un teren de tenis pentru a dialoga despre sporturi;

4) peisaje cu animale pentru a călători în natură sau la țară.

5) Între 10 și maxim 15 mese mari dotate cu un calculator fiecare plus scaune simple și solide. Cu un număr mai mare de copii calitatea activității de învățare scade. Încă 15 scaune de rezervă.

6) O tablă mobilă.

7) O miniscenă pentru scenete de teatru și spectacole plus 20 maxim 30 de fotolii de sală de cinema și un ecran pentru vizionări de filme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: